De meeste bedrijven die een magazijn hebben weten inmiddels wel dat palletstellingen jaarlijks gekeurd moeten worden. Regelmatig krijgen wij echter de vraag of legbordstellingen of andere magazijnstellingen ook gekeurd dienen te worden.
In dit artikel gaan we wat dieper in op het al dan niet verplicht keuren van legbordstellingen.
We gaan er hierbij van uit dat de legbordstellingen niet hoger zijn dan 3 meter, en met de hand beladen en ontladen worden. Met andere woorden: Legbordstellingen in bijvoorbeeld orderpickomgevingen waar handmatig gewerkt wordt, in archieven waarbij ze als archiefstelling dienen, of in kleine opslagruimtes.
Waar komt de keuringsverplichting vandaan?
Een ‘verplichting’ duidt op een wettelijk vereiste. Dat zou impliceert dat de keuring volgt vanuit een Nederlandse wet. Voor wat betreft magazijnstellingen (waar legbordstellingen ook onder vallen) zijn er 2 besluiten die ook zien op magazijnstellingen:
- het Bouwbesluit en
- Het Arbeidsomstandighedenbesluit
Het bouwbesluit
Het bouwbesluit geeft aan op welke wijze bouwwerken tot stand mogen komen. Met andere woorden: Het bouwbesluit is de basis voor bouwwerken in Nederland. Als legbordstellingen onder het bouwbesluit vallen, dienen ze dus ook te voldoen aan de regelgeving in het bouwbesluit.
Om te bepalen of een legbordstelling onder het bouwbesluit valt dient eerst gekeken te worden of een magazijnstelling binnen de definitie van een bouwwerk valt. Die is volgens de model bouwverordening: “elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren”
De crux zit hem in de tekst “van enige omvang”. De woningwet geeft aan dat een magazijnstelling lager dan 3 meter niet wordt gezien als een bouwwerk zolang er met deze stelling geen entresolvloer verbonden is.
Dat betekent dat een legbordstelling die enkel en alleen voor opslag is bedoeld en niet hoger is dan 3 meter niet onder het bouwbesluit valt.
Arbeidsomstandighedenbesluit
Naast het bouwbesluit ziet ook het arbeidsomstandighedenbesluit op magazijnstellingen. Magazijnstellingen zijn immers een arbeidsmiddel. Vanuit de ARBO wordt in paragraaf 7.4a aangegeven hoe het zit met keuringen. Lid 1 tot en met 4 zijn hierbij van belang:
- Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid afhangt van de wijze van installatie wordt na de installatie en voordat het voor de eerste maal in gebruik wordt genomen gekeurd op de juiste wijze van installatie en goed en veilig functioneren.
- Een arbeidsmiddel als bedoeld in het eerste lid, wordt voorts na elke montage op een nieuwe locatie of een nieuwe plek gekeurd op de juiste wijze van installatie en goed en veilig functioneren.
- Een arbeidsmiddel dat onderhevig is aan invloeden die leiden tot verslechteringen welke aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van gevaarlijke situaties wordt, zo dikwijls dit ter waarborging van de goede staat noodzakelijk is, gekeurd, waarbij het zo nodig wordt beproefd.
- Een arbeidsmiddel als bedoeld in het derde lid wordt voorts gekeurd, waarbij het zo nodig wordt beproefd, telkens wanneer zich uitzonderlijke gebeurtenissen hebben voorgedaan die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van het arbeidsmiddel. Als uitzonderlijke gebeurtenissen worden in ieder geval aangemerkt: natuurverschijnselen, veranderingen aan het arbeidsmiddel, ongevallen met het arbeidsmiddel en langdurige buitengebruikstelling van het arbeidsmiddel.
Hieruit kun je dus concluderen dat een legbordstelling:
- Na de eerste montage gekeurd moet worden op juiste montage (lid 1)
- Bij verplaatsing opnieuw gekeurd moet worden (lid 2)
Dan volgt lid 3 dat ziet op regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijkse) keuring. Daarvan is alleen sprake van een verplichting indien het arbeidsmiddel “onderhevig is aan invloeden die leiden tot verslechteringen”. Dan dient zich de vraag aan wanneer er sprake is van verslechteringen. En dan wel verslechteringen die leiden tot mogelijk gevaarlijke situaties.
Indien een legbordstelling binnen staat en structureel met de hand wordt beladen en ontladen dan is er geen sprake van een invloed die leidt tot verslechtering van de legbordstelling.
Volgens het arbeidsomstandighedenbesluit is een terugkerende inspectie van legbordstellingen die met de hand worden bediend dan ook geen verplichting.
Uitzonderlijke gebeurtenissen (lid 4)
Lid 4 tenslotte is een soort vangnet voor werkgevers. Indien werkgever tot de conclusie gekomen is dat herhaalde keuring niet noodzakelijk is, dan nog kan zij in haar beleid opnemen dat zij de legbordstellingen wil laten keuren in geval van een schade die bijvoorbeeld is ontstaan door een aanrijding met een al dan niet aangedreven orderpickkar.
Vaak zien we dat legbordstellingen in een orderpickomgeving staan. De werkwijze in magazijnen verschilt nogal. In het ene magazijn wordt met een niet-aangedreven kar de order verzameld en in het andere geval met een aangedreven kar. De veiligheidsmaatregelen die magazijnen treffen verschillen dan ook nogal. Soms is er aanrijdbeveiliging toegepast. Soms een geleiding. En soms geen enkele beveiliging. Dat is een afweging die iedere werkgever voor zich moet maken. Gebruik van lid 4 van artikel 7.4a van het ARBO-besluit is een extra zekerheid die bijdraagt aan de veiligheid op de werkvloer.
En hoe zit het dan met NEN-EN 15.635 en legbordstellingen?
Een laatste vraag die we regelmatig horen is dat volgens NEN-EN 15.635 het verplicht zou zijn om legbordstellingen te keuren. Deze norm heet voluit “NEN-EN 15.635 Stalen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur”. Deze norm wordt vaak gebruikt in de branche als basis voor keuringen van stellingen.
Als we kijken naar de scope van NEN-EN 15.635 dan staat daar: “Deze Europese norm geeft richtlijnen voor de operationele aspecten die betrekking hebben op de structurele veiligheid van opslagsystemen. Hierbij gaat het om opslagsystemen die bediend worden met ‘heavy material handling equipment’ dat zich in de nabijheid van de statische opslagsystemen bevindt”
Ook hier zien we dus dat deze norm een onderscheid maakt tussen handbediende stellingen, en stellingen die be- en ontladen worden met een heftruck, reachtruck of vergelijkbaar. Logische ook want de kans op schade is bij een dergelijk gebruik vele malen groter.
NEN-EN 15635 vindt dus zijn toepassing bij hoge palletstellingen en aanverwante stellingen en niet bij legbordstellingen van maximaal 3 meter hoog
Vragen over normeringen? Neem contact met ons op via info@magazijn.nl of bel 035-3031354