Vrije hoogte boven de pallets in palletstellingen volgens NEN 15620

Vrije hoogte boven de pallets in palletstellingen volgens NEN 15620

Het zal na alle eerdere artikelen over regelgeving, normen en vergunningen, geen verbazing wekken dat er in die normen ook wat gezegd wordt over de minimale vrije hoogte tussen de liggers van je palletstelling. Uit NEN-EN (Europese Norm) 15.620 bespraken we in een ander artikel al de vrije ruimte die er tussen je pallets aangehouden moet worden en hoe je daaruit de liggerlengte kunt bepalen.

In diezelfde norm wordt ook gesproken over de vrije ruimte tussen de bovenkant van je pallet en de onderkant van de ligger erboven. Het doel hiervan is om een veilig gebruik van je palletstellingen te kunnen realiseren. Stel je voor dat je een pallet van 2000 mm hoog hebt, en slechts 2010 mm ruimte om de pallet op 10 meter hoogte weg te zetten. Dat wordt passen en meten en vragen om ongelukken.

In hoofdstuk 5 van genoemde norm gaat het over de vrije hoogtes. De minimale ruimte tussen pallet en ligger (afstand Y3 in onderstaand figuur) is afhankelijk van de hoogte waarop de liggers zich bevinden.

Hoe hoger de ligger , hoe meer vrije ruimte

Hoe hoger het vak in de palletstelling gepositioneerd is , hoe groter de minimale vrije ruimte Y3. Dat is op zich wel logisch aangezien het plaatsen van een pallet op grote hoogte lastiger is dan een pallet op lage hoogte, ondanks hulpmiddelen als camera’s en voorprogrammeerbare hefhoogtes in de truck

Voor de diverse liggerhoogtes gelden de volgende waarden:

  • Liggerhoogte tot 3000 mm - 75 mm vrije hoogte
  • Liggerhoogte tot 6000 mm - 100 mm vrije hoogte
  • Liggerhoogte tot 9000 mm - 125 mm vrije hoogte
  • Liggerhoogte tot 13000 mm - 150 mm vrije hoogte

Voor een pallet van 2000 mm hoog kunnen dus verschillende vakhoogtes worden gevraagd:

  • Op grondniveau een vakhoogte van 2000+75 = 2075 mm
  • Op 13 meter hoogte voor dezelfde pallet 2000+150 = 2150 mm.

Of je bovenstaande nu wel of niet toepast in je eigen magazijn is aan jou als verantwoordelijk gebruiker. Het kan alleen geen kwaad om je te realiseren dat het wegzetten van pallets op grote hoogte aanmerkelijk lastiger is dan op vloerniveau.

En het kan geen kwaad de veiligheid van je magazijn te verbeteren door hier rekening mee te houden bij de inrichting.

 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van magazijninrichting?

Meld u dan aan voor onze periodieke nieuwsbrief vol aanbiedingen, achtergrondkennis en kennisquizjes.Made by NAZZAU Copyright © 2023 Magazijn.nl