Het Normenwoud voor nieuwe palletstellingen valt reuze mee - Je hebt slechts 2 keuzes

Het Normenwoud voor nieuwe palletstellingen valt reuze mee - Je hebt slechts 2 keuzes

Is NEN-EN 15512 een verplichte norm? Een vraag die veel wordt gesteld, en waar door veel fabrikanten creatief mee omgegaan wordt. Hoe dat zit proberen we je in dit artikel uit te leggen.

In een aantal eerdere artikelen schreven we al dat magazijnstellingen boven de drie meter vallen onder het bouwbesluit. Omdat ze vallen onder het bouwbesluit, is het verplicht om te voldoen aan de grondslagen voor constructie zoals verwoord in de Eurocodes. Dat legden we hier uit.

Bij de Eurocodes zitten ook nog nationale bijlagen. Voor Nederland is er een bijlage bij de Eurocodes met specifiek voor Nederland geldende eisen en adviezen voor wat betreft onder andere de veiligheid.

Hoe te voldoen aan het bouwbesluit – NEN-EN 15512?

Als fabrikant moet je voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit. Dus ook aan de Eurocode met Nationale bijlage. Dat is verplicht. Om handvatten te bieden waarmee aangetoond kan worden dat een palletstelling voldoet aan de Eurocodes is NEN-EN 15512 uitgebracht. NEN-EN 15512 beschrijft ‘grondslagen voor het constructief ontwerp van palletstellingen’ en is een Europese norm waarmee je kunt aantonen dat je palletstelling voldoet aan de Eurocode.

NEN-EN 15512 gaat onder andere over:

  • Rekenmodellen
  • Beproevingsmethoden
  • Veiligheidsfilosofie
  • Belastingen en belastingcombinaties
  • Invloed van perforaties
  • Staaleigenschappen
  • Toleranties
  • Invloed van de gebouwvloer op de stelling

De Nederlands Nationale Bijlage in de Eurocodes toegepast op palletstellingen – NEN 5056

Door NEN-EN 15512 te hanteren voldoe je dus aan de Eurocode. Echter, voor Nederland heeft de Eurocode een specifieke bijlage met voorschriften. Die zijn niet opgenomen in NEN-EN 15512. Om de vertaalslag naar Nederland te maken heeft de Nederlandse Normcommissie 345 081 Magazijnstellingen (zie hier [PDF]) een aanvulling op NEN-EN 15512 geschreven: de NEN 5056. Hierin worden de eisen uit de Nationale Bijlage van de Eurocodes vertaald  naar praktische eisen aan palletstellingen in Nederland.

Als je palletstellingen in Nederland levert, en je hanteert NEN-EN 15.512 om te voldoen aan de Eurocodes dan ben je verplicht om ook NEN 5056 te hanteren. In de NEN-EN 15.512 wordt ook een apart artikel aan de Nederlandse situatie gewijd, waarbij NEN 5056 tot integraal onderdeel van de norm wordt verklaard voor Nederland.

Volg je het nog?

Is het gebruik van NEN-EN 15512 en NEN 5056 wettelijk verplicht?

Het simpele antwoord: Nee

Als eerder aangegeven is het voldoen aan de Eurocode met Nederlandse Nationale Bijlage verplicht. Je mag dus zelf in die normen duiken, en de vertaalslag naar palletstellingen volgens Nederlandse eisen maken.

Er zijn fabrikanten die dat inderdaad gedaan hebben. Veel fabrikanten kiezen er echter voor om gebruik te maken van het voorwerk dat de normcommissies al hebben gedaan en gebruiken NEN-EN 15512. In dat geval is NEN 5056 dus ook verplicht.

Wij zien regelmatig dat dat laatste nog wel eens, om een veelvoud aan redenen, wordt nagelaten.

Meer weten?

Meer weten over normeringen van palletstellingen? We kunnen je er nog veel meer over vertellen of de keuring voor je verzorgen. Stuur een berichtje naar [email protected] of bel 035-3031354

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van magazijninrichting?

Meld u dan aan voor onze periodieke nieuwsbrief vol aanbiedingen, achtergrondkennis en kennisquizjes.

 Made by NAZZAU Copyright © 2020 Magazijn.nl